OK benzin

Kan OK benzin trække penge på et kreditkort jeg aldrig har givet dem?

Mikkel spørger:

Brev fra OK benzin

Klik på brevet for at læse det.

For et par uger siden modtog jeg er brev med posten, hvor jeg modtog et OK-benzinkort med tilnavnet ”Mikkels Dyt”. Jeg tænkte ikke videre over det, da jeg tænkte det var en form for spam eftersom jeg var blevet 18 (troede det var et forsøg fra OK’s side om, at få unge som mig der lige er fyldt 18 til, at benytte deres tankstationer frem for andres). En uge senere modtog jeg så endnu et brev, hvor jeg får forklaret at der er tanket benzin, og dermed også brugt penge på kortet.

Jeg ringer straks til OK, der forklarer mig følgende: De forklarer mig først og fremmest, at der er tanket for 2700 (er kun næsten sikker på, at det er det rigtige beløb). Og så forklarer de også, at de har oplevet lignede før. De fortæller, at man via deres app, kan bestille OK-benzinkort, kun ved hjælp af Navn, Adresse og CPR nr, og dermed undgå at indtaste eller være i besiddelse af kort/bankoplysninger, men stadigvæk kan trække penge på personens kort.

Jeg ringede til politiet, som ikke kunne hjælpe yderligere i telefon, men fortalte jeg skulle sende en anmeldelse til dem. Når jeg så går på deres hjemmeside, giver den mig tre kategorier under anmeldelse, og ingen af dem passer ordentligt til bedragerisager.

For lige at opsummere, har jeg to spørgsmål. Det skal siges at pengene ikke er trukket, men jeg fik af vide af OK kundeservice, at der bliver sendt opkrævninger ud på specifikke datoer, som jeg ikke kender:

1. Hvordan i alverden kan man slippe afsted med at tanke fra et kort tilhørende en person hvis visa-kort ikke engang er tilknyttet, og er jeg i fare for at pengene bliver trukket?

2. Hvordan anmelder jeg, eller kommer jeg videre i sagen?

Forbrugermeningen svarer

Det var godt nok noget af en “fødselsdagsgave” du har fået der, men lad os starte med at slå fast med syvtommer søm:

Der er ingen mulig måde at OK kan trække penge på dit Visa kort hvis du ikke har givet det til dem, eller bedrageren (den person der i virkeligheden har bestilt kortet) også er i besiddelse af det, hvilket ikke er tilfældet her. Det fungerer IKKE sådan at bare fordi det handler om et stort firma, at din bank så giver dem adgang til dit kort. Det er og bliver kun dig der kan give dine kortoplysninger ud.

Når OK skriver til dig at der trækkes penge på kortet, så er det benzinkortet som de har udstedt der er tale om.

Så langt så godt. Det der simpelthen er sket er:

En eller anden person er kommet i besiddelse af dit cpr nummer og har brugt det til at oprette et benzinkort, som du har fået tilsendt, men det er lykkes for personen at tanke på kortet, fordi OK har været så letsindige at give personen adgang til det via en app til smartphone.

Det er og bliver skandaløst at OK rent faktisk tillader dette uden at have sikret sig ID, underskrift eller anden tilkendegivelse fra personen… men det er og bliver deres eget problem fordi for at svare på dine spørgsmål:

  1. Bestemt nej, se ovenstående
  2. Du skal ikke anmelde for bedrageri, for det er ikke dig der er blevet bedraget… det er OK benzin! Du skal skrive til OK og protestere over kravet og der skrive din forklaring og samtidig forlange at de renser dit navn og skriver retur med en bekræftelse.

Det er simpelthen sådan at det er OK der skal bevise at det er dig der har brugt penge på deres tankstationer, så da det ikke er tilfældet, så skal de melde personen for bedrageri til Politiet. Det bliver til gengæld ret let at finde ud af hvem det er, for der er kamera overvågning på alle tankstationer, så man finder let ud af nummerpladen/nummerpladerne der har tanket, men som sagt er og bliver det ikke dit problem. Du har handlet som du skulle, og mangler nu bare skriftligt at protestere overfor OK Benzin.