Snydt af en polsk håndværker

Henny spørger:

Vi har haft god hjælp af en polsk allehånde-håndværker,- som vi kalder “Gregor”. Han Stammer vidst fra Slubsk ved Østersøkysten,Polen. Han har nok boet her i 10 år eller mere…

Han udfører sit håndværk efter rimelige forventninger. Han har lige malet vore butikker i september med faktura og moms mv.

Han har forbindelser til polske vinduesfabrikker, som han har ordret vinduer til rigtig mange steder på øen her. Han bestilte til min mor i sommer med forudbetaling og uden problemer,da de kom hertil ca 2 uger efter ordredato.

Gregor startede med at låne 6000 kr. og en uge senere 3000. De skulle være et kortvarigt lån.
I mellemtiden skulle vi så have nye vinduer til vores bolig. Gregor ville gerne tage dem hjem til os. Han skulle have ialt ca kr 38.000 kr. Da han havde lånt 9.000 kr. af mig skulle vi blot overføre ca. 28.000.- til hans konto,og så ville han omgående overføre beløbet til det polske firma “Drutex ” ca 500 km udenfor Slubsk,som derved bekræftede ordren og der ville gå ca. 4 uger (25/10 og derfor levering 25/11-15).

Hver uge efter deadline kom støt nye boller på suppen… Han ville snart rejse derned…alt var ok dernede. Han ville komme med vinduerne om en uge…to uger tre dage…endnu en uge gik…så var det på mandag så tirsdag…nej, på fredag…nej, så var bilen i stykker…så kunne han ikke få billet, så var hans mor syg og der var sne i Polen. Vinduerne stod i en garage dernede nu… Nej, nu ringede jeg selv derned. Jeg havde talt med dem tidligere. Der var ikke nævnt noget med manglende betaling. Men,den mand som han havde “betalt” var flyttet…. Nå, nu ville han derned igen og finde et nyt firma som kunne fremstille vore vinduer,og han lovede at alt var betalt,og at vinduerne var klare på 2 uger. De skulle komme til jul! Jubiiii! Men nej! Før jul kom ingen besked… Nu skulle han fejre jul her,og så tage derned i egen høje person og ” push and push and push” … Ok, vinduerne var nu betalt skrev sekretæren fra vinduesfabrikken i Polen. Så nu kommer vinduerne! De blev afhentet 7/1, sagde sekretæren, men vidste ikke hvem der hentede dem eller hvor de var! I dag fik jeg så bekræftet fra samme sekretær,at BELØBET ALDRIG VAR BLEVET INDBETALT TIL FIRMAETS KONTO OG AT ORDREN DERFOR IKKE KUNNE PRODUCERES!

Jeg ringede omgående til Gregor, som indrømmede at han havde brugt pengene til noget andet,og han havde løjet for os i alle 3 måneder!!!
Han har ingen penge, og kan ikke tilbagebetale beløbet. Jeg har sagt: ” Du møder op her på min adresse på fredag kl 12.00, og betaler mig ALLE PENGENE TILBAGE, eller jeg anmelder ham fredag eftermiddag. Han ville så komme i morgen med en “plan”… Det tror jeg ikke løser noget som helst, men nu må vi så se om han dukker op.

Jeg holder stadig fast i at der kun er et alternativ,og jeg har nu også informeret hans ukrainske nye kone, som er meget sød og ærlig. Hun kender naturligvis INTET til alle hans svindelnumre, siger en god ven til mig i dag, og opfordrede mig til at kontakte konen, som støt bliver ført bag lyset.

Nu afventer jeg hendes reaktion, og så må vi se hvad morgendagen bringer.

Hvad mener I om dette svindelnummer? Han er nu pludselig blevet kendt som “MR No Problem”og for at snyde masser af mennesker ved at modtage penge på forhånd til arbejdsopgaver eller til vinduer og andre indkøb i Polen. Varerne dukker aldrig op og han “glemmer” sine aftaler og er totalt kold og så kører han videre til næste kunde, hvor sagen tit gentager sig. Jeg har kendskab til en del nu, som har berettet om deres oplevelser og blevet snydt, trods alle gode aftaler.

Forbrugermeningen svarer:

Rent legalt er der desværre ikke baggrund for en Politianmeldelse, fordi det som I har gjort er:

  1. Lånt ham nogle penge
  2. Forudbetalt for nogle varer

Det vil sige at I står med et civilt krav på jeres penge. Det krav er så helt sikker meget let at vinde ved en domstol, og han vil sikkert ikke protestere… spørgsmålet er bare om han har nogle værdier, og der er et andet spørgsmål, nemlig i hvilket land han har folkeregisteradresse?

Det er nemlig i bopælslandet at kravet skal føres, så hvis han bor i Polen, så skal I have fat i en Polsk advokat, men hvis han bor i Danmark så kan I bruge vores guide her: Få dine penge tilbage!