billede af computer med indsamlingsportal

Privat indsamling blev til formodet bedrageri

Winni spørger:

Jeg vil gerne høre, hvordan jeg skal forholde mig til en indsamling på Facebook til fordel for mit syge barnebarn.
Historien i korte træk:
Mit barnebarn som i dag er 4 år blev født med alvorlige misdannelser af hendes organer og det vil sige at hun ofte er meget syg og indlagt på Rigshospitalet.
Hendes gudmor startede forrige år en indsamling på Facebook for at mit barnebarn kunne få den oplevelse, at komme en tur til Disneyland i Paris sammen med forældrene og hendes 2 storebrødre.
Indsamlingen gik fantastisk godt og rigtigt mange af vores venner, kollegaer, bekendte og familiemedlemmer donerede penge til indsamlingen. Min mand og jeg har selv doneret over 3000 kr da vi så meget ønskede, at familien kunne komme afsted.
De var langt over 600 medlemmer af gruppen og der blev samlet omkring 20000 kr ind.
Indsamlingen foregik uden forældrenes viden, og det blev først afsløret for dem på mit barnebarns 3 års fødselsdag.
Pengene blev dog ikke overdraget til forældrene, da gudmoderen ville fortsætte indsamlingen lidt endnu, og håbe på at der kom lidt flere penge.
Ca. 4 måneder efter mit barnebarn fødselsdag, meddelte gudmoderen, som startede indsamlingen, at pengene ikke var der mere pga. en kontanthjælpssag som hun havde med kommunen.
Vi har gentagne gange rykket gudmoderens for at få pengene udbetalt til mit barnebarn, men her over 1 år efter, har hun stadig ikke fået de indsamlede penge.
Jeg overvejer kraftigt at politianmelde gudmoderen, for det er jo ikke hendes penge og folk har doneret pengene til mit barnebarns tur til Disneyland.
Håber I kan hjælpe mig.

Forbrugermeningen svarer:

Først og fremmest vil jeg gerne udtrykke min dybeste medfølelse over situationen. Det er desværre sådan at man en gang imellem ser mennesker opføre sig på denne måde. Der er nemlig desværre ikke så meget tvivl om at gudmoderen har begået bedrageri.

Når man søger om kontanthjælp, så er det en regel at man ikke må eje mere end 10.000 kroner, men de penge der var fra indsamlingen, ville ikke have været berørt her, idet hun kunne påvise at det ikke var hendes. Selv hvis det så var, forholder det sig ikke sådan at kommunen tager pengene.

Det er helt sikkert at hun har brugt pengene, og den slags er så usmageligt at jeg vil råde dig til at kontakte Politiet med det samme, for hun vil stensikkert blive dømt.

Derigennem sagen, vil dit barnebarn så også få en dom på de penge gudmoderen skylder, så hvis hun engang kommer til penge, skal hun omgående af med de penge hun har stjålet.