Pengeoverførsel

Bedrageri og advokatomkostninger

Jane spørger:

Jeg er i den situation at X (navnet er fjernet af redaktionen) har misbrugt min tillid i en pengeoverførsel fra min til hans konto i Frankrig. Forholdet er fra januar 2011.

Jeg opdagede det ved at hans ekskone fortalte mig, at jeg ikke kunne låne hende mine penge (136.000) til et indskud, da X allerede havde taget hul på pengene forud for, at jeg ville være parat til at låne dem ud, hvis der opstod et akut behov.

Siden er vi blevet uvenner, da han ikke viser vilje til at få en aftale eller tilbagebetale, trods hyppige besøg i Danmark.

Dertil er han også igang med at snyde min søn langt grovere fra nogle fælles forretningsforhold. Han omdefinerer forholdene og beholder penge ved salg af det fælles. Tilsvarende hans søn, som ikke afregner lån af bil og husleje.

Kan jeg melde X for bedrageri til Politiet, eller udnytter han bare, at advokatomkostninger kan blive uoverkommelige?

Min impuls er at gå til politiet efter mange overvejelser.

Afviser politiet?

Svar fra Forbrugermeningen

Det bør Politiet bestemt ikke afvise, for hvis X har taget penge fra en konto han havde adgang til, men som tilhørte dig, så er det ulovligt og kaldes Mandatsvig. I denne sag er det højest sandsynligt meget let at bevise på grund af hævningerne. At han så gentager processen med din søn forværrer bare sagen for ham.

Du både kan og bør melde sagen til Politiet, idet du er nødt til at have en kriminalsag igang for at kunne få dom for dine penge. Hvis du bare vil rejse det økonomiske krav som en civil sag, vil den blive afvist da sagen er forældet (krav der ikke er dom eller underskrevet forlig eller lånedokument på, forældes automatisk efter 3 år). En kriminel handling som denne kan Politiet stadig rejse sigtelse for.

Med hensyn til advokatomkostninger vil de være gratis, idet Staten betaler alle omkostninger ved Politiets sager, så du skal ikke være bange for at du skal kaste flere penge efter projektet.

Held og lykke med sagen!